Tid för kräftor

Kräftskivan är en gammal svensk tradition där rekvisita som hattar och dekorationer tillsammans med brännvin och snapsvisor måste betecknas som väldigt svenskt.

58641Att kräftskivan alltid sker i början av augusti har förstås att göra med att kräftan är redo att fiskas just då. Den ökande konsumtionen i slutet av 1800-talet ledde dock till en utfiskning som framtvingade en lagstadgad begränsning för kräftfisket med ett premiärdatum fastslaget till den 8 augusti. Sedan 1994 är förbudet borttaget men gäller ändå formellt på många ställen för att kräftorna ska hinna växa till sig innan de plockas upp. Genom import kan vi nu dessutom äta kräftor året runt. Men traditionen med kräftpremiär har blivit så stark att de flesta ändå har sitt kräftkalas under augusti månad. Kräftskivan som firande är helt enkelt lika rotad i den svenska kulturen som jul och midsommar. Källa: SO-rummet

Att fiska kräftor

Traditionen att fiska kräftor är för många lika viktigt som själva kräftskivan. Även om kräftfisket inte är lika tillgängligt som förr är det ganska okomplicerat. Svårigheten ligger snarare i att hitta en lämplig sjö där det går att få tillstånd att fiska och att placera burarna på rätt ställe. När det är klart behöver du bara en båt, kräftburar och bete. Burarna köper du på Fladen här på Nordby Shoppingcenter och bete kan du skaffa dig var som helst. Här går det bra med de flesta former av fisk eller kött, även korv har visat sig ge bra resultat. Prova dig fram för att se vad kräftorna nappar på i din sjö.

Själva fisket går sedan till så att burarna läggs ut i skymningen då kräftorna börjar krypa fram ur sina gömmor i jakt på föda. För signalkräftor bör burarna läggas på ca 3-4 m djup, medan den numera sällsynta svenska flodkräftan fångas närmre land. Var burarna ska läggas har med bottens beskaffenhet att göra och här får man prova sig fram. Burarna vittjas sedan första gången strax efter midnatt, då de töms på eventuella kräftor och fylls på med nytt bete. Därefter är det bara att vänta fram till gryningen innan man tar upp burarna och beger sig hem för tillagning.

OBS! Var noga med att följa de lokala fiskbestämmelser som anger minimistorleken på de kräftor som får tas upp, något som brukar variera mellan 8-10 cm från spetsen på stjärten till spetsen på huvudet.

Att tillaga kräftor

Här finns det antagligen lika många recept som det finns kräftfiskare. Grundingredienserna vatten, öl, socker, salt och krondill är dock genomgående för de flesta recept, även om det kan förekomma en del varianter med porter istället för öl och dillfrön istället för krondill. Här följer ett traditionellt recept från den kände TV-kocken Per Morberg (Källa: koket.se):

 • 60 levande kräftor
 • 5 l vatten
 • ca 16 cl öl (0,5 flaska/burk)
 • 5 sockerbitar
 • 200 g grovt salt
 • 1 stor knippa krondill

Gör så här

 • Se till att kräftorna har fått gå av sig i kallt vatten.
 • Koka upp vattnet, ölen, sockerbitarna, saltet och en “dillruska” från dillen. Koka lagen i 5 minuter, tag upp stjälkarna och lägg i hälften av dillkronorna.
 • Lägg i 20 kräftor i det kraftigt kokande vattnet. Lägg på locket snabbt.
 • När det kokar igen är det dags för nästa 20 kräftor. Koka upp och i med de sista 20. På med locket.
 • Sätt tiduret på 5 min då det kokat upp igen. När uret ringer, lägg i de sista dillkronorna och kyl snabbt ner kastrullen.
 • Låt kräftorna stå och dra i kyla till dagen efter.

Du hittar självklart allt du behöver för en lyckad kräftskiva hos oss på Nordby Shoppingcenter, såväl dekorationer som ingredienser för att koka egna kräftor och färdiga kräftor.

Smaklig spis!