Smakfull nyårsmeny

När vi avslutar det gamla året och firar in det nya vill de flesta av oss gärna äta och dricka lite extra gott. Här följer ett recept på en riktigt god nyårsmeny för 4 personer. Självklart finner du alla ingredienser hos matbutikerna på Nordby Shoppingcenter.

Hummer

Förrätt

Ostgratinerad hummer

Du behöver:

2 humrar
6 cocktailtomater
2 msk smör
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk färsk dragon
80 g stenbitsrom
1½ dl Riven ost(tex västerbotten ost)

Gör så här:

Dela humrarna, ta ur köttet och skär det i bitar. Dela tomaterna i halvor. Blanda hummerköttet med tomat, smör. vitlök, dragon, stenbitsrom och 1 dl ost. Fördela blandningen i hummerskalen. Hit kan du förbereda. Vid servering: Sätt ugnen på 250° grill. Lägg humrarna på en plåt, strö över resten av osten och gratinera dem i övre delen av ugnen 10 min så de får fin färg. Servera dem varma.

Torsk

Huvudrätt

Kokt torsk med pepparrot och skirat smör

Du behöver:

4 st torsk, bitar à 250 g
1 st lök, gul
1 st morot
1 st fänkål
persilja, några stjälkar
2 st lagerblad
vitpepparkorn, några stycken
3-4 st kryddpepparkorn
0,5 st citron
grovt salt
pepparrot, riven
citronklyftor
dill, kvistar
smör

Gör så här

1. Skölj fiskbitarna i kall t vatten. Lägg i en långpanna och strö över rikligt med grovt salt.
2. Låt stå i kylen 2 timmar innan kokning.
3. Skala och skär grönsakerna i bitar och lägg i en 5-6 liters kastrull.
4. Fyll på med vatten till hälften och lägg resten av ingredienserna utom fisken. Låt sedan vattnet koka upp och koka en stund så att smakerna kommer fram.
5. Lägg sedan ner fisken och se till att det täcker med vätskan. Koka upp och låt sedan sjuda på lägsta värmen i ca 10 minuter. Köttet skall vara vitt och fast i invid benen.
6. Skira smöret och riv pepparroten på fina sidan av rivjärnet.
7. Lägg upp fisken och garnera med pepparroten, citronklyftor och dillkvistar. Servera med kokt potatis och det skirade smöret.

Panacotta

Dessert

Lakritspannacotta med hallon

Ingredienser

1 msk lakritspulver
2 gelatinblad
4 dl vispgrädde
3 msk socker
2 dl hallon
1 tsk vaniljsocker

Första lagret

1. Till första lagret blandas 2 dl vispgrädde, 1/2 msk lakritspulver  1/2 tsk vaniljsocker, 1 1/2 msk strösocker och 3/4 gelatinblad .
2. Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten och blanda resten av ingredienserna i en kastrull och koka upp.
3. Det är viktigt att du blandar  gelatinet i pannacottasmeten när den har slutat koka. Är det för varmt skär det sig.
4. Häll upp till ca hälften i dina serveringsglas och ställ i kylen 1-1/2 timme.

Hallonlagret

1. Hallonlagret. Lägg hallonen i kastrull och koka upp med en nypa socker.
2. Låt reducera en aning så lite vätska försvinner, blanda med 1/2 gelatinblad som har legat i kallt vatten.
3. Häll hallonen över det första lagret och låt stelna i kylen ytterligare en timme.

Sista lagret

1. Sista lagret gör du precis som det första, låt stelan en timme eller två innan det är dags att servera

Toppa med färska hallon och cintronmeliss.

Smaklig spis!