Saffransbakad lax

För de flesta svenskar hör saffran julen till, inte minst i de populära lussebullarna som vi äter kring Lucia. Saffran är också en populär krydda i olika fisk- och skaldjursrätter. Här kommer ett recept med lax som huvudingrediens.

 

Ingredienser (6-8 pers)

0,5 kg grovsalt, TILL FORMEN
1 st laxsida (ca 1,5 kg)
1 st apelsin
0,5 gram saffran
1 st bitsockerbit
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 tsk malen vitpeppar

 

Tillagning

1. Värm ugnen till 175 grader. Häll saltet i en långpanna. Lägg i laxen med skinnet nedåt.

2. Tvätta apelsinen och riv apelsinskalet. Halvera frukten och pressa den ena halvan. Skiva den andra halvan tunt.

3. Mortla saffran med socker biten. Blanda ner apelsinskalet , 2 msk  av apelsinsaften, salt och peppar och blanda till en pasta. Bred ut hälften av pastan på fisken och blanda ner resten med crème fraiche till en sås.

4. Lägg apelsinskivorna på ­fisken och ställ i mitten av ­ugnen och baka laxen i ca 30 minuter  ­beroende på storlek.

 

Smaklig spis