Recept till en lyckad studentmottagning

Några enkla och lättlagade rätter till sommarens studentmottagningar och skolavslutningar. Självklart hittar du alla ingredienser i våra matbutiker.

Crostini med räkor och ricottakräm

Ingredienser

8 skivor av en baguette

500 g räkor med skal

Ricottakräm Med Citron

100 g ricotta

1 msk färsk oregano – finhackad

1 st citron – saft och finrivet skal

salt och nymald svartpeppar

Tillagning

1. Rosta brödet i brödrost eller i ugnen. Skala räkorna.

2. Ricottakräm: Blanda ricottan med oregano och smaka av med ca 1 tsk finrivet citronskal, 1 msk pressad citron, salt och peppar.

3. Bred ricotta på brödskivorna och lägg dem på ett fat och toppa med räkorna. Servera strax tillsammans med välkomstdrinken.

Laxcarpaccio med smörsås och pepparrot

Ingredienser

500 g Fröyalax eller salmalax

1 st schalottenlök

2 dl vitt vin

1 dl vispgrädde

50 g smör

2 st tomater

blandade örter (basilika – körvel – gräslök)

1 tsk dijonsenap

1 st bit pepparrot

Tillagning

1. Skär laxen i tunna skivor och fördela dem över portionstallrikar eller ett stort fat.

2. Hacka löken och låt den svettas hastigt i en klick smör i en het kastrull. Slå över vinet och koka ner det tills en tredjedel kvarstår. Tillsätt grädden och koka ner vätskan tills en tredjedel är kvar. Skär smöret i små bitar och vispa ner några i taget tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och vitpeppar.

3. Klyfta tomaterna och skär bort kärnhusen. Tärna tomatköttet fint. Strimla örterna och strö dem och tomathacket över laxen. Vispa ner senapen i smörsåsen och rippla den över laxen. Riv pepparroten och strö över. Servera direkt.

 

Rödbetor med chèvre, honung och rostade solroskärnor

Ingredienser

4 rödbetor

200 g getost

flytande honung

Solroskärnor

salt

ruccola

balsamicoglaze´

Gör så här

1. Skala och koka rödbetorna i ca 20 min.

2. Skiva dem tunt, och lägg på ett fat. Getosten skivas tunt och läggs ovanpå, ringla över honung efter tycke och smak.

3. In i ugnen i ca 3-5 min på 250 grader. När osten smält lite så är det klart, strö över lite solroskärnor, salt, några ruccolablad och avsluta med lite balsamicoglazé

Smaklig spis!