Mustig älggryta

Älgjakten är ett säkert hösttecken. För många är det en speciell naturupplevelse som kräver både tålamod, koncentration och list. Älgkött är också populärt på middagsbordet och självklart kan man lika gärna köpa sitt älgkött hos oss här på Nordby. Här följer ett klassiskt och läckert recept på en mustig och god älggryta.

Ingredienser:

800 gr älggrytbitar helst av högrev

300 gr svamp (gärna kantareller, stensopp och champinjoner)

100 gr rotselleri i stavar

100 gr kålrot i stavar

2 st  morot i stavar

1 st lök finhackad

2 lagerblad

3 st enbär krossade

1 tsk timjan

1 tsk rosmarin

3 dl grädde

1 msk tomatpuré

1 msk ättika

1 msk svartvinbärsgelé

5 msk flytande viltfond eller kantarell fond

1 msk messmör

2 msk mjöl eller maizena och 4 msk vatten till redning

Gör så här:

Bryn grytbitarna, löken och svampen i en panna och lägg därefter i en kastrull. Tillsätt vatten till det nästan täcks.

Tillsätt fonden, lagerblad, enbär, timjan, tomatpurén, rosmarin, ättika och gelén

Låt sjuda och skumma av om det behövs.

Skär grönsakerna i stavar medan köttet kokar sig nästan färdigt (allt från 1-2 timmar  beroende på storlek på grytbitarna och kvalitén på köttet)

Ha i morot, kålrot och rotselleri och låt koka 10-15 min, tillsätt grädden och red av

Ha i messmöret och smaka av med salt, peppar och ev mer gelè

Servera till kokt potatis, potatismos eller ris och rårörda lingon

Lycka till!

MaxiMat-kocken Patrik

Maximat-kocken