Lättlagad Alla Hjärtans dag middag

Firandet av helgonet Valentinus den 14 februari är en tradition som började i slutet av 400-talet, där kopplingen till romantik och kärlek tillkom under medeltiden. Till Sverige kom firandet först på 1960-talet och markerades som offentlig dag i kalendern 1985. Enligt traditionen ska man skicka en hälsning till någon man håller kär, men på senare tid har blommor och även gåvor blivit vanligt. Här följer ett recept på en romantisk middag som passar bra på Alla Hjärtans dag. Självklart hittar du alla ingredienser i våra matbutiker.

Raksoppa

Räksoppa

Du behöver

  • 600 g färska räkor med skal
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • ca 50 g färsk fänkål, skuren i små tärningar
  • 1 tsk tomatpuré
  • 6 dl fiskbuljong (av tärning)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • ev lite cognac
  • salt och nymalen peppar
  • 1 knippe dill, finskuren, till garnering

Gör så här

Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt så länge.
Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut.
Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré.
Fräs ytterligare ett par minuter.
Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter.
Sila. Häll tillbaka den silade buljongen i en kastrull. Häll i grädde och låt koka ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac. Arrangera räkorna vackert och garnera med dill.

shutterstock_103848671

Snabbrimmad torsk med tomater, brynt citronsmör och kokt potatis

Till 2 portioner behöver du

  • 2 portionsbitar torskrygg
  • Salt
  • 1 citron, saft och skal
  • 10st coctailtomater(gärna blandade färger)
  • 1 msk kapris
  • Nymalen svartpeppar
  • 1 kruka färskbasika
  • 50 gram smör

Gör så här

Placera torsken i en kastrull med saltat vatten(ca 7% 0,5 liter vatten 2 msk salt)så att det täcker fisken gott och väl. Låt ligga i 10-15 min.
Ställ på plattan, sätt på lock och koka upp. Dra sedan bort från värmen och låt stå i 10 min.
Smält smöret tills det börjar dofta nötigt. Tillsätt rivet citronskal och pressad saft. Släng ner tomater och kapris och blanda runt. Tillsätt basilika och svartpeppar.
Lyft upp torskbitarna och lägg på tallrik. Fördela tomatsmöret över. Garnera med lite extra basilikablad.

shutterstock_342089654

Tiramisu 2 st

Du behöver

  • 125 gram Mascarpone färskost (kan ersättas av Philadelphia eller annan färskost naturell)
  • 2 msk florsocker
  • 1,5 msk marsala, amaretto, konjak eller brandy eller annat starkvin
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl kallt espressokaffe
  • 4 Savoiardi-kex(Ladyfingers)
  • 1,5 msk kakao eller riven choklad

Gör så här

Blanda mascarpone med florsocker, sprit och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet. Sikta gärna ner florsockret så blir det inga klumpar.
Vispa grädden halvhård och blanda den i mascarponen till en jämn smet.
Ställ upp två cocktailglas.
Dela på kexen och doppa ett kex i taget halvvägs i espressokaffet och fördela i botten på glasen.
Fördela och toppa med mascarponeblandningen.

Garnera med att sikta över kakao och/eller riv choklad över. Servera tiramisun med sked.

Smaklig spis!