Lammstek med rödvinssky

Lamm hör påsken till i de flesta länder. Lammstek passar också perfekt till påskmiddag med familj och vänner. Du finner alla ingredienser i våra matbutiker.

Lammstek

Ingredienser:

1 lammstek (à ca 1 kg)
2 tsk salt
2 tsk svartpeppar
2 tsk timjan
1 vitlöksklyfta

Gör så här:

Sätt ugnen på 125°C.

Bind ev upp steken med ett steksnöre.

Bryn köttet runt om i het panna och krydda med salt, peppar, timjan och pressad vitlök.

Stick en ugnstermometer mitt i steken och sätt den i ugnen.

Låt temperaturen komma upp till 65-70°C, ca 1 1/2 timme.

Rödvinsås

Ingredienser:

3 dl gott rödvin
3 dl  kalvfond (utspädd)
2 schalottenlökar, hackade lite grovt
10 vitpepparkorn
1 lagerblad
Färsk timjan
Salt
Smör

Gör så här:

1.    Bryn hälften av löken i smör. Tillsätt vin, resten av löken, vitpepparkorn och lagerblad. Reducera på kraftig värme tills hälften återstår

2.    Tillsätt fond och en näve färsk timjan. Reducera på måttlig värme tills hälften återstår.

3.    Sila, smaka av med salt och blanka av med en klick smör eventuellt red av med maizena

Servera med önskat tillbehör.

Smaklig måltid!