Lammstek med honung, vitlök, rosmarin och citron

Lamm är gott alla dagar om året, men speciellt på hösten känns det extra gott att krypa in i värmen och njuta av en god lammstek. Självklart finner du alla ingredienser i våra matbutiker.

Ingredienser:

1 lammstek utan ben, cirka 2 kg
rejält med flingsalt
6 vitlöksklyftor
1 msk rosmarin
1 dl honung, gärna akacia
saften från 1 citron
svartpeppar ur kvarn

TILL SÅSEN:
3 dl rödvin, gärna fylligt
1/2 liter kalvfond (vatten + koncentrat)
1 msk smör
1 msk vetemjöl
svartpeppar
lite cayennepeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Strö rikligt med salt runt om steken. Hacka vitlöksklyftorna. Stöt rosmarin i en mortel. Blanda vitlök och rosmarin med honung och citronsaft i en skål. Pensla steken noga runt om med denna blandning.

Sätt in steken i ugnen på ett galler över en långpanna. Låt stå tills steken fått en fin gyllene färg. Sänk då temperaturen till 100 grader. Låt stå i cirka 2,5 timme eller tills innertemperaturen är cirka 55 grader. Ta ut och låt vila en stund.

Vispa under tiden ur pannan från saft och stekrester och häll ner detta i en kastrull. Häll i rödvin och kalvfond. Knåda ihop smör och mjöl och vispa ner i såsen. Låt koka upp under vispning tills såsen tjocknar en aning. Låt sjuda utan lock i 15 minuter, vispa i botten. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt lite vatten om såsen blivit för tjock den ska vara ganska tunn, knappt mer än en sky. Servera stek och sås med tex potatis gratäng.

Smaklig måltid!