Krämig Hummersoppa på mitt sätt

Att fiska hummer är en speciell upplevelse. Extra speciellt blir det när man kommer hem efter en lyckad fångst och ska tillaga sin hummer. Självklart kan man lika gärna köpa hummern hos oss här på Nordby. Här följer ett klassiskt och läckert recept på en krämig och god hummersoppa.

Ingredienser:

ca 1 kg Hummer

2 msk matolja

2 msk rumstempererat smör

3-4 msk tomatpuré

2 dl grovhackad lök

2 dl stångselleri

2 dl grovhackad morot

1 tsk timjan

2 msk bladpersilja

½ tsk saffran om du vill

6 dl grädde

6 cl cognac

6 cl sherry eller Madeira

1 dl vitt torrt vin

1 fiskbuljongtärning

Salt och svartpeppar

Gör så här:

Fyll en stor kastrull med 2,5 liter vatten så du vet att hummern täcks. Tillsätt 1 msk salt, 1 sockerbit och fiskbuljong tärningen. Koka upp vattnet och doppa huvudet på humrarna i det kokande vattnet i 30 sek innan du släpper ner dem (håll hårt i hummern). När det börjar koka upp så sänker du temperaturen och sjuder i 15 min för en ½ kg:s hummer eller 20 min för en 1 kg:s hummer.

Ta ur hummern och sila av hummerfonden i en skål. Lägg hummern i frysen i 5 min för att snabbt få ner temperaturen och avstanna kokningen samt för att du ska kunna plocka bort köttet lättare. Dela hummern, krossa klorna och plocka ut allt kött. Lägg allt skal i en kökshandduk och krossa skalet med en hammare

Ta en ny kastrull och tillsätt 2 msk matolja, fräs grönsaker, timjan och persiljan i ett par minuter och tillsätt sedan tomatpurén samt allt skal från hummern och fräs ytterligare i 2 min under omrörning. Tillsätt därefter 2 liter av hummerfonden, sherryn, cognacen och vinet. Låt det småsjuda i minst 1 timme och fyll på med lite vatten om det kokar bort för mycket. Det ska finnas ca 1,5 liter hummerfond kvar.

Sila fonden genom en kökshandduk i en sil i en ny kastrull så allt ”skräp” försvinner. Tillsätt 6 dl grädde tillsammans med saffran och låt koka i ca 15 min. Red av med Maizena mjöl till önskad tjocklek och blanda i smöret under konstant omrörning. Peppra med kvarn och smaka av om det behövs med salt eller kanske lite socker.

Fördela hummerköttet i 4 sopptallrikar eller skålar och häll den kokande soppan över hummerköttet.

Servera gärna med rostat bröd eller vitlöksbröd.

Lycka till!

MaxiMat-kocken Patrik

Maximat-kocken