Klassiska Semlor

En semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk, även hetvägg, är ett slags bakelse av ljust vetebröd med fyllning som förekommer i olika former i Skandinavien och är associerad med fastlagen före påskfastan; särskilt fettisdagen men också blåmåndagen, då den äts enligt traditionen. Här följer ett recept på en klassisk svensk semla. Du finner alla ingredienser i matbutikerna på Nordby Shoppingcenter.

 

Klassiska semlor

Semlor enligt klassiskt recept – Fyll semlan med mandelmassa och vispad grädde. Sikta sedan med florsocker över locket!

Ingredienser

Receptet gäller för 12 st

75 g Smör
2 dl mjölk
25 g jäst
½ dl strösocker
1 krm salt
ev ½ tsk stött kardemummakärnor
1 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:

½ dl  mjölk
75 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
florsocker

Gör så här:

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, ev kardmumma, ägg och 6 dl av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Blanda bakpulvret med 1 dl mjöl och arbeta in det i degen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och baka ut 12 runda släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper ca 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk och riven mandelmassa. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.

Tips:

Servera gärna semlan som hetvägg, dvs med varm mjölk i djup tallrik.

 

Smaklig spis