Janssons frestelse

Här kommer ett recept på en riktig klassiker på det svenska julbordet. Ett måste för många julfirande svenskar. Självklart finner du alla ingredienser i våra matbutiker.

Ingredienser, ca 8 potrioner

• 3 stora gula lökar
• 1 1/2 kg fast potatis
• 2 msk smör eller margarin (att steka i)
• 3 burkar ansjovisfiléer (à 100 g)
• 4 dl vispgrädde
• 2 dl mjölk
• 2 msk ströbröd
• 3 msk smör eller margarin (att klicka över)

Gör så här

Sätt ugnen på 175˚C.

Skala lök och potatis. Skiva löken tunt och fräs den i matfettet i en stekpanna.
Skär potatisen i tunna strimlor.

Varva potatis, lök och ansjovis (spar ansjovisspadet) i en smord ugnssäker form (eller flera små). Potatis i botten och överst. Koka upp grädden och mjölken.

Häll på gräddmjölken och allt ansjovisspad. Strö på ströbröd och klicka över matfettet.

Grädda i nedre delen av ugnen 1 1/2-2 timmar.  Om den börjar få för mycket färg, täck med aluminiumfolie.

Smaklig måltid!