Grönkålspaj

Olika former av kål hör julen till på både norska och svenska julbord. Här kommer ett recept på ett vegetariskt alternativ på julbordet. Självklart finner du alla ingredienserna i våra matbutiker.

Pajdeg:

• Smör 125 g
• Vetemjöl 3 dl
• Kallt vatten 2 msk

Fyllning:

• Grönkål 500 g
• Mandelspån ½ dl
• Riven ost 2 dl
• Mjölk 2 dl
• Ägg 3 st
• Salt 1 tsk
• Svartpeppar 1 krm

Gör så här

Hacka ihop smör och mjöl för hand eller i matberedare. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kyl minst 30 min. Sätt ugnen på 200°.

Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen ca 10 min.

Repa och tvätta grönkålen, koka den mjuk i saltat vatten, ca 5 min. Pressa ut vätskan ur kålen och hacka den. Lägg kål, mandel och ost i pajskalet.

Vispa ihop mjölk, ägg, salt och peppar. Häll smeten över kålen. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.

Smaklig måtid!