Goda revbensspjäll till jul

Revbensspjäll eller “ribbe” är populärt inte bara på det norska julbordet utan även en klassisk rätt på svenska julbord. Här följer ett recept som passar till jul.

 

Du behöver

1 kg tjocka revben, (gärna med svålen på)
1 tsk salt
1 tsk  vitpeppar
1 lök
1 morot

Marinad

4 msk honung
1 apelsin pressad plus cesten.
2 msk soja
2 tsk ingefära
2 msk matolja

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Snitta skåror i svålen om den finns kvar. Salta och peppra rikligt runt om.
3. Skär upp löken och moroten grovt och lägg i botten på pannan. Lägg sedan på spjället och ställ in plåten i ugnen i 175 grader.
4. Ös med steksaften efterhand som den smälter ned från spjället.
5. Blanda alla ingredienser till marinaden och pensla på marinaden efter cirka 1 timme.
6. Stek spjället tills revbenen släpper lätt från köttet. Ca 30 minuter till.

Smaklig spis!