Fars dag meny

Söndag den 9 november är det Fars dag. Varför inte passa på att bjuda hela familjen på en delikat Fars dag middag? Nedan kommer förslag på en lättlagad och god meny för 4 personer. Alla ingredienser finner du hos matbutikerna på Nordby till låga svenska priser.

 

Förrätt

 3 skivor valfria lufttorkade skinkor med färskkokta rödbetor och fetatopping, rostade pinjenötter och balsamico crème.

 

Fetaosttoppingen

100 gr fetaost

1/2 dl kesella

25 gr schalottenlök

Salt och peppar

 

Gör så här:

Köp antingen färdigkokta rödbetor eller koka 2 st och koka i vatten med lite salt tills de är mjuka.

Skala dem, dela på mitten och låt svalna.

 

Varmrätt

En god köttbit med pepparsås och ugnsrostade rotfrukter och potatis

Just nu har vi massa högkvalitativt kött att välja på Maximat Nordby: Älgfilé, Australiensk ryggbiff, entrecote, oxfilé och svenskt kött. Eller varför inte en wagyu biff?

 

Pepparsås

1 st finhackad schallotenlök

4 st finhackade champinjoner

1 st finhackad paprika

1 msk grönpeppar finhackas

2 tsk grovmalen svartpeppar

3 cl cognac eller whiskey

2 dl vatten

3 dl grädde

1 msk svartvinbärsgelé

3 msk kalvfond

 

Gör så här:

Fräs lök, champinjon, pepparn och paprika i några minuter

Tillsätt resterande och koka i 3min och red av och smaka till med salt och peppar

 

Rotfrukter och potatis

400 gr potatisbåtar

200 gr morot

200 gr rotselleri

200 gr kålrot

200 gr palstenacka

3 msk matolja

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar.

 

Gör så här:

Dela upp rotfrukterna i så lika bitar som möjligt, lägg  i en plastpåse tillsammans med oljan och timjanen och blanda så att oljan fördelas över alla bitarna.

Lägg därefter rotfrukterna i en ugnssäker form, sätt i ugnen på 225 gr i ca 35-40min.

(om du vill kan du slänga in lite vitlöksbåtar och skivad schalottenlök de sista 10 minuterna)

 

Efterrätt

Krämig och god Hjortronpannacotta

För mig ska en pannacotta vara krämig, söt och gärna serveras med något syrligt.

 

Pannacotta:

4 dl vispgrädde

1 dl standard mjölk

1/2 dl strösocker

1 vaniljstång

2 st gelantinblad

Rårörda hjortron:

6 dl frysta hjortron

2 msk strösocker

 

 Gör så här:

1. Blanda hjortronen med sockret och låt stå i rumstemperatur minst 1h.

2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Dela och skrapa ur frön ur vaniljstången, blanda med grädde mjölk och socker i en kastrull, värm upp tills sockret smält utan att det börjat koka. Ta av kastrullen från värmen, krama ur gelatinbladen och rör ner i gräddblandningen. Låt svalna något.

3. Skölj ur 4 portionsformar med kallt vatten, fördela hjortronen i botten på formarna och fyll försiktigt upp med gräddblandningen. Ställ i kylskåp och låt stelna minst 2 timmar.

Spara lite hjortron och toppa pannacottan när du ska servera den.

 

Lycka till!

MaxiMat-kocken Patrik

Maximat-kocken