Biff Rydberg

En svensk klassiker och en lyxigare variant av pyttipanna som sägs ha sitt ursprung från anrika Hotell Rydberg vid Gustav Adolfs torg i Stockholm. Självklart hittar du alla ingredienser i våra matbutiker.

Ingredienser 4 portioner

400 gram oxfilé
1 salt
1 svartpeppar
1 smör, och olja till stekning
2 st gul lök(ar)
6 st potatisar
1 msk strösocker

Senapskräm

3 msk strösocker
1 msk dijonsenap
2,5 dl vispgrädde, 40 %
2 msk pepparrot, riven
1 salt
2 msk senapspulver, Colman’s
1 svartpeppar

Rödvinsky

1 rödlök
1 tsk olja
1 1/2 msk strösocker
3 dl rött vin
3 msk kalvfond
1 dl vatten
1 1/2 tsk maizena majsstärkelse

Servering

4 st äggula(or)

Hackad kruspersilja

Gör så här

Börja med rödvinskyn

Skala och skiva löken.

Fräs löken mjuk i oljan i en kastrull.

Tillsätt sockret och fräs tills det är ljusbrunt. Häll försiktigt i vinet och låt koka ihop ca 10 minuter.

Tillsätt fond och vatten, låt koka ca 5 minuter. Starta timer

Sila bort löken. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.

Smaka av med salt och peppar

Senapskräm

Vispa grädden lätt och tillsätt övriga ingredienser till senapskrämen.

Vispa ett par tag till och smaka av med salt och peppar.

Biff Rydberg

Skala lök och potatis.

Skär lök, potatis och kött i  fina bitar.

Stek löken på medelvärme i smör i ca 10 minuter tills den blir karamelliserad. Smaka av med salt, peppar, en nypa socker.

Stek potatisen  ca 10 minuter tills den fått fin färg och är mjuk. Salta och håll varmt.

Stek köttet hastigt i smör och olja i en mycket het panna. Salta och peppra.

Servering

Lägg upp kött, lök och potatis i fina rader. Drapera på rödvinskyn.

Servera med senapskrämen, äggulorna och strö över persiljan.

Smaklig måltid!