Anka är ett gott och lyxigt alternativ till kyckling. Det lite mörkare ankköttet ger en djupare smak och karaktär än det ljusare kycklingköttet. Självklart finner du alla ingredienser hos våra matbutiker.za som bulle är precis så gott som det låter. Och dessutom lätt att fixa med ett färdigt pizzakit. Lätt att ta med sig ut i pulkbacken. Alla ingredienser finner du i våra matbutiker.
Ingredienser
Apelsinsås
3-4 apelsiner
2 dl kycklingbuljong
2 dl grädde
1-2 dl vitt vin
2 msk mjöl eller maizena
ev lite socker
röd chili
Ankbröst
2 ankbröst
smör att steka i
salt och peppar
Lättfriterad mandelpotatis, morötter och rotfrukter
1-2 mandelpotatisar per person
1 morot per person
50 g rotfrukter per person
salt och peppar
rosmarin
timjan
1 msk olivolja
smält smör
Gör så här
Apelsinsås
Pressa apelsinerna och riv skalen
Koka upp apelsinjuicen med skalen med vatten om behov, låt småkoka i några minuter.
Sila bort skalen
Häll i juicen i en kastrull, tillsätt vitt vin, lite röd chili, grädde och buljong.
Red såsen med mjöl eller maizena. Krydda efter smak, lite socker piffar upp smaken.
Ankbröst
Skär snitt i fettet på ovansidan i ett rutmönster, krydda med peppar och salt
Stek brösten med den feta sidan nedåt i ett par minuter och vänd sedan brösten för att stekas ett par minuter, salta måttligt.
Lägg ankbrösten i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på medelvärme (ej över 175 grader) i ca 20 minuter eller till köttet är 65 grader (köttermometer kan användas).
Rotfrukterna
Lägg potatisen, morötterna och rotfrukterna i en varmluftslättfritös. Eller ugn.
Tillsätt grovt salt, rosmarin, timjan och peppar.
Droppa över 1 msk olivolja.
Sätt fritösen på 25 minuter, 175 grader och starta.
Eller ugn 22 5grader ca 30 minuter.
Smaklig måltid!