Ankbröst med apelsinsås och friterade rotfrukter

Anka är ett gott och lyxigt alternativ till kyckling. Det lite mörkare ankköttet ger en djupare smak och karaktär än det ljusare kycklingköttet. Självklart finner du alla ingredienser hos våra matbutiker.

Ingredienser

Apelsinsås

3-4 apelsiner
2 dl kycklingbuljong
2 dl grädde
1-2 dl vitt vin
2 msk mjöl eller maizena
ev lite socker
röd chili

Ankbröst

2 ankbröst
smör att steka i
salt och peppar

Lättfriterad mandelpotatis, morötter och rotfrukter

1-2 mandelpotatisar per person
1 morot per person
50 g rotfrukter per person
salt och peppar
rosmarin
timjan
1 msk olivolja
smält smör

Gör så här

Apelsinsås

Pressa apelsinerna och riv skalen

Koka upp apelsinjuicen med skalen med vatten om behov, låt småkoka i några minuter.

Sila bort skalen

Häll i juicen i en kastrull, tillsätt vitt vin, lite röd chili, grädde och buljong.

Red såsen med mjöl eller maizena. Krydda efter smak, lite socker piffar upp smaken.

Ankbröst

Skär snitt i fettet på ovansidan i ett rutmönster, krydda med peppar och salt

Stek brösten med den feta sidan nedåt i ett par minuter och vänd sedan brösten för att stekas ett par minuter, salta måttligt.

Lägg ankbrösten i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på medelvärme (ej över 175 grader) i ca 20 minuter eller till köttet är 65 grader (köttermometer kan användas).

Rotfrukterna

Lägg potatisen, morötterna och rotfrukterna i en varmluftslättfritös. Eller ugn.

Tillsätt grovt salt, rosmarin, timjan och peppar.

Droppa över 1 msk olivolja.

Sätt fritösen på 25 minuter, 175 grader och starta.

Eller ugn 22 5grader ca 30 minuter.

Smaklig måltid!