Älgfärsbiffar

Älgfärsbiffar med viltgräddsås och baconfrästa äpplen samt palsternackspuré

Här kommer ett recept på en riktig viltklassiker med en modern touch. Gott för hela familjen.

 

Älgfärsbiffar för fyra personer:

500 gram älgfärs

1/2 dl ströbröd

1 dl grädde

2 msk dijonsenap

1 ägg

1 rödlök, finhackad

1/2 tsk timjan

1/2 tsk dragon

Salt och vitpeppar

Så här gör du biffarna:

1. Fräs rödlök i smör utan att den tar färg, låt svalna.

2. Blanda ströbröd och grädde i en skål, låt svälla 5 minuter.

3. Blanda färs, ägg, rödlök, timjan och dragon. Salta och peppra.

4. Forma färsen till 8 biffar och stek dem i smör 2-3 minuter på varje sida.

 

 Viltgräddsås:

2 finhackade scharlottenlök

5 krossade enbär

1 nypa torkad timjan

3 dl vatten

2 msk koncentrerad viltfond

3 dl grädde

1 msk vinbärsgelé

Salt och viltpeppar

Så här gör du såsen

1. Smörfräs scharlottenlök, enbär och timjan utan att det tar färg.

2. Häll på fond och vattnet. låt koka till halva mängden återstår.

3. Blanda ner vinbärsgelé och häll på grädden, låt såsen koka till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Och eventuelt red av med lite maizena.

 

Bacon äpplen

125 g strimlat bacon

2 klyftade äpplen

Gör så här:

1.Stek det strimlade baconet knaperstekt.

2.Stek sedan äppelklyftorna lite snabbt i smör och blanda i baconet.

 

Palsternacks puré

250 gram potatis

250 gram palsternacka

2 dl mjölk

50 gram smör

1 dl grädde

1 tsk salt

Gör så här:

1.skala potatisen och palsternackan.

2. koka tills allt blivit mjuk.

3. häll av .

4. tillsätt smör,salt mjölken och grädden.

5. mixa till pure med stavmixer eller i mixer.

 

Servera biffarna med såsen, och äppleklyftor och puren.

Smaklig spis!