Recept på en lyckad kräftfest

I Sverige äter vi traditionsenligt våra kräftor kokta i vatten smaksatt med bl a dill, ofta i kombination med knäckebröd och vällagrad ost. Men kräftor kan ätas på flera sätt. Här följer några olika recept.

Koka kräftor 4 portioner

Kräftskivan stundar, har du koll på hur du kokar kräftor? Ingen stress, detta recept är enkelt att följa! Tips! Allra bäst resultat får du dock om du kokar kräftorna dagen före skivan och låter dem stå svalt i sitt spad över natten. Lägg upp kräftorna vackert på ett fat.

  • 20 st kräftor
  • 2,5 l vatten
  • 1 dl grovsalt
  • 7 st bitsocker
  • 1 knippa(en) dillkronor, stort
  • 1 flaska(or) lättöl

Tillagning

  • Skölj kräftorna i rikligt med kallt vatten och kontrollera att de är levande.
  • Koka upp vattnet tillsammans med salt och dill, vattnet ska ha en kraftig dillsmak.
  • Lägg ner 8-10 kräftor i taget i det häftig kokande vattnet. Täck med lock.
  • När vattnet åter kokat upp kan en ny omgång kräftor läggas i.
  • Lägg rikligt med dill ovanpå sista omgången kräftor och lägg åter på locket.
  • Koktiden från det att vattnet kokat upp på nytt, är ungefär 8-10 minuter.
  • Lägg i sockerbitarna och slå i lättölen efter 5-6 minuter. OBS. Det blir inte bättre om du använder starköl, det är den torra maltssmaken som är det viktigaste.
  • Ta av kastrullen från värmen och kyl av den direkt, gärna med hjälp av rinnande kallt vattenbad. När vattnet kallnat är kräftorna färdiga för uppläggning och avätning.

Tom yum med kräftor

Citrongräs, chili och ingefära ger karaktär till den thailändska soppan tom yum. I vår version smidigt tillagad med kräftstjärtar i lake. De rosa kräftstjärtarna tillsammans med krispiga sockerärtor ger färg och fräschör till den här härligt smakrika soppan.

Ingredienser 4 portioner

  • 1 förp kräftstjärtar i lake (à 360 g)
  • 1 citrongräs
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1/2 röd chili
  • 1 l hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 tsk fisksås
  • 1 lime
  • salt
  • 10 sockerärter
  • 1/2 kruka gräslök
  • 2 tomater

Gör så här Börja laga

Bra att veta när du ändrar antalet portioner. Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  • Låt kräftorna rinna av men spara spadet. Banka sönder den nedre delen på citrongräset med en kastrull och knyt ihop gräset med en enkel knut. Skala och skiva ingefäran. Dela, kärna ur och strimla chilin.
  • Koka upp buljongen tillsammans med kräftspadet, citrongräs, ingefära, chili och fisksås. Koka sakta ca 5 minuter. Smaksätt med pressad limesaft och ev. salt.
  • Strimla sockerärterna. Skär gräslöken i ca 2 cm långa strån. Dela, krama ur kärnorna och tärna tomaterna.
  • Sila över buljongen i en annan kastrull. Koka upp, lägg i kräftor och grönsaker. Servera direkt i varma skålar.

Enkelt och gott tilltugg: Ost- och kräftrulle med dill och gurka

Ost- och kräftrulle med dill och gurka är en given favorit på kräftskivan, antingen som tilltugg före middagen eller på buffébordet. Rullarna är enkla att göra, med mycket smaker och dofter från ljumma augustikvällar.

Ingredienser 4 portioner

  • 1 burk kräftor i lake (à 360 g)
  • 1 kruka dill
  • 1/3 gurka
  • 2 dl riven ost (smaksatt med havssalt och örter)
  • 1 dl philadelphiaost
  • 1 tsk vatten
  • 2 mjuka tunnbröd

Gör så här Börja laga

  • Låt kräftorna rinna av. Skär dillen grovt. Dela och kärna ur gurkan, skär den i långa stavar.
  • Blanda osten med philadelphia och vatten.
  • Bred osten försiktigt på tunnbröden och lägg på kräftorna. Lägg gurkan och dillen i en sträng på längden och mitten av tunnbrödet. Rulla ihop brödet från långsidan.
  • Skär rullen i ca 2 cm stora bitar.