Enkel veckomeny för barnfamiljer med ont om tid

Här följer några enkla och lättlagade recept som passar bra en stressad vardag där allt från arbete till hämtningar på skola och fritidsaktiviteter ska hinnas med.

Måndag:

Korvstroganoff med ris

Ingredienser 4 portioner

500 g strimlad falukorv
1st gullök hackad
1 msk smör eller margarin
4 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 1/2 dl vatten
1 tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
Salt
2 msk dijonsenap

BÖRJA LAGA

Stek korven tillsammans med löken i matfettet.
Tillsätt tomatpuré, grädde, vatten och paprikapulver, peppar och dijonsenap. Koka på svag värme i ca 5 minuter. Smaka av med salt. Och red av med lite maizena.
Servera med ris

Tisdag:

Quesadilla med ost och skinka

Ingredienser 4 portioner

8 tortillabröd
16 skivor ostar
8 skivor rökt skinka

BÖRJA LAGA

Lägg ost och skinka på ett bröd och lägg det andra ovanpå. Stek i medelvarm stekpanna på båda sidor tills osten smälter.
Skär quesadillan i bitar och servera. Med sallad, cremefraiche och lite salsasås

 

Onsdag:

Köttfärssås och spaghetti

Ingredienser 4 portioner

2 morötter
500 gnötfärs
1 msk olivolja
1 tsk oregano
400 g krossade tomater med vitlök
1 msk balsamvinäger
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
salt och peppar
4 port spaghetti
100 g ruccola

BÖRJA LAGA

Sätt på en stor kastrull med vatten till spaghettin.
Skala och riv morötterna grovt på ett rivjärn.
Bryn färsen i olivoljan i en stor kastrull eller stekpanna med höga kanter. Blanda i morötterna och låt fräsa ca 3 minuter.
Rör ner oregano, krossade tomater, vinäger, vatten och smulad buljongtärning.
Sänk värmen och låt såsen sjuda ca 10 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar.
Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen.
Servera köttfärssåsen med spaghetti och ruccola.

 

Torsdag:

Bondomelett med bacon

Ingredienser

4 ägg
6 färskpotatisar
1 ask cocktailtomater
1 rödlök
1 knippa vårlök
1 msk matfett
1 dl riven prästost
1 paket bacon
salt och peppar

BÖRJA LAGA

Sätt ugnen på 175°.
Skiva potatisen och dela tomaterna.
Skala och skiva rödlöken tunt.
Skär vårlöken i 2 cm långa stavar.
Knäck äggen, vispa, salta, peppra och blanda i den rivna osten.
Sätt på en stor stekpanna på hög värme. Stek potatisen knaprig i matfettet. Stäng av värmen. Tillsätt tomater, rödlök och vårlök. Häll i äggsmeten.
Ställ in i ugnen ca 10 min. Lägg därefter över skivad bacon och sätt på grillvärmen. Grädda i ytterligare 10 min.

Fredag:

Asiatisk lax i ugn med avokadokräm

Ingredienser 4 portioner

4 bitar lax (à ca 150 g)

Marinad 
1 msk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 lime
2 msk färskpressad limesaft
1 msk japansk soja
1 msk skalad, finriven ingefära
1/2 msk flytande honung

Avokadokräm 
2 avokador
2 tomater
1 msk wasabi (från tub)
1 msk färskpressad limesaft
salt och svartpeppar

Till servering 
ris eller nudlar
cashewnötter att toppa med

BÖRJA LAGA

Sätt ugnen på 175°C.
Marinad: Rör ihop ingredienserna till marinaden. Lägg laxen i en liten ugnssäker form så att den precis får plats. Häll på marinaden och blanda med laxen.
Avokadokräm: Dela och krama ur kärnorna på tomaterna, skär dem i tärningar. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadorna. Gaffelmosa avokadoköttet och blanda det med wasabi, limesaft och tomattärningarna. Smaksätt med salt och peppar.
Sätt in laxen mitt i ugnen ca 20 minuter, eller tills innertemperaturen är 65°C. Ös gärna med marinaden några gånger under tiden.
Till servering: Servera laxen med marinaden i formen, avokadokrämen och kokt ris eller nudlar.

Smaklig spis!